Κεντρικά Γραφεία :
Τηλέφωνο :

Συχνές Ερωτήσεις

Νομικού περιεχομένου

Το προσύμφωνο αποτελεί να συμφωνητικό που συνήθως συνάπτεται μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων ή νομικών προσώπων για τη δέσμευσή τους σε κάποια πράξη που θα ακολουθήσει (π.χ. μεταβίβαση ακινήτου). Περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους και συμφωνίες που καθορίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλόμενων μελών με σκοπό την αποφυγή πιθανών μελλοντικών διαφορών και αμφισβητήσεων. Η χρήση του παρατηρείται κυρίως σε εμπορικές, νομικές ή επιχειρηματικές συμφωνίες. Το ιδιωτικό προσύμφωνο σας προσφέρει χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, ασφάλεια και δεσμευτικότητα στα μέρη ως προς την ολοκλήρωση της υπογραφής του οριστικού συμβολαίου, χωρίς να απαιτείται η δημοσίευση του ή η εγγραφή του σε Υποθηκοφυλακείο και χωρίς πληρωμή φόρων. 

Η διαμεσολάβηση είναι μια εκούσια σύννομη διαδικασία κατά την οποία τα μέρη μαζί με τους νομικούς τους εκπροσώπους παρίστανται απέναντι σε ένα τρίτο ουδέτερο μέρος, τον Διαμεσολαβητή, ο οποίος λειτουργεί με αμεροληψία και πλήρη διαφάνεια απέναντι στα μέρη, για την επίλυση της διαφοράς τους. Πρόκειται για μία σύντομη διαδικασία σε σχέση με την διαδικασία την επίλυσης διαφοράς στα δικαστήρια, εμπιστευτική, εχέμυθη καθώς αποφεύγεται η δημοσιότητά της διαδικασίας.
Το γραφείο μας εξυπηρετεί διαφορές που αφορούν σχέσεις οικογενειακές, ενδοεταιρικές, εργασιακές, σχέσεις συγκατοίκησης κ.α. 

Είναι ένα νομικό έγγραφο το οποίο χρησιμοποιείται για την κατοχύρωση της σχέσης δύο ατόμων που δεν έχουν παντρευτεί. Μπορεί να υπάρχουν μερικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το νομικό πλαίσιο της εκάστοτε χώρας, αλλά κυρίως συνάπτεται με σκοπό τον καθορισμό των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των ατόμων που εμπλέκονται. Με το σύμφωνο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τα συμβαίνοντα, τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν σε περίπτωση διάλυσής του (μετά τη λήξη της σχέσης), αλλά και κληρονομικά ζητήματα.  Αρχικά, συντάσσεται το σύμφωνο από τον δικηγόρο, υπογράφεται από τα μέρη με την παρουσία συμβολαιογράφου και τέλος καταθέτεται στο ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας. 

Η ‘Golden Visa’ είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρεται από πολλές χώρες, με σκοπό να προσελκύσει ανθρώπους από άλλες χώρες που προτίθενται να κάνουν επενδύσεις προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής ή υπηκοότητα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόκτησή της μπορεί να διαφέρουν από τη μία χώρα στην άλλη, αλλά συνήθως πρόκειται για επενδύσεις σε ακίνητα ή επιχειρήσεις με συγκεκριμένη ελάχιστη αξία ή ελάχιστο αριθμό θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα, ο βασικότερος τρόπος έκδοσης είναι η αγορά ακινήτου με συγκεκριμένο ελάχιστο χρηματικό όριο, ποσό που διαφέρει ανάλογα την περιοχή του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα. Ο κάτοχός της απολαμβάνει τα δικαιώματα της διαμονής του και της εργασίας του στην χώρα, της ελεύθερης κίνησής του σε όλη την Ε.Ε. (καθώς η Ελλάδα αποτελεί μέλος της) αλλά και οικονομικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται κυρίως με την φορολογία.

Εξώδικο είναι ένα το νομικό έγγραφο που συντάσσεται από δικηγόρο και αποδίδεται μέσω δικαστικού επιμελητή. Ένα αντίδικο μέρος μπορεί να το κοινοποιήσει σε ένα φυσικό ή και νομικό πρόσωπο. Ο δικαστικός επιμελητής επιβεβαιώνει ότι ο παραλήπτης έλαβε γνώση του εξώδικου και με αυτόν τον τρόπο, τα δύο μέρη καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους εξωδικαστικά χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και έξοδα καθώς αποτελεί και ένα μέσω άσκησης πίεσης στον παραλήπτη για την λύση της διαμάχης.

Μία αγωγή, η οποία συντάσσεται από τον δικηγόρο κοινοποιείται στα πολιτικά-αστικά δικαστήρια, μέσω της οποίας το θύμα ενός αδικήματος μπορεί να ζητήσει οικονομική αποζημίωση για βλάβη που υπέστη ή και ηθική χρηματική αποκατάσταση. Η αγωγή δεν έχει πάντα οικονομικό περιεχόμενο αλλά στοχεύει στην ικανοποίηση ιδιωτικών δικαιωμάτων. Είναι σύνηθες να ασκείται παράλληλα αγωγή και έγκληση χωρίς βέβαια να είναι υποχρεωτικό. Η προθεσμία της αγωγής είναι 5ετής.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών, αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, προς όλους τους πιστωτές, τόσο του  Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού τομέα. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός εξασφαλίζει μία ευνοϊκή ρύθμιση με δόσεις και διαγραφή χρέους και αναστολή των εκτελεστικών μέτρων.

Η προσημείωση υποθήκης ενός ακινήτου είναι ένα μέτρο προστασίας ενός δανειστή, όπως η Τράπεζα, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν ολοκληρώσει ομαλά την αποπληρωμή του χρέους του, είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα. Η πραγματοποίηση γίνεται με συναίνεση του δανειολήπτη είτε με δικαστική απόφαση. Όταν αποπληρωθεί το χρέος ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την άρση της υποθήκης, να αποδεσμεύσει το ακίνητο καθώς και την βεβαίωση εξόφλησης του δανείου. Ο δικηγόρος αναλαμβάνει την αίτηση της άρσης στο δικαστήριο και την κατάθεση της απόφασης στο Υποθηκοφυλακείο ή σε Κτηματολογικό γραφείο.

Η ανακρίβεια μιας κτηματολογικής εγγραφής ως μορφή προσβολής εγγραπτέου δικαιώματος, νομιμοποιείται να διορθωθεί καθώς ο δικαιούχος μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα όπως να εμποδίζεται η απόλαυση των εξουσιών που απορρέουν από τα δικαιώματά του ή να αντιμετωπίσει κινδύνους και πρόβλημα σε διαδικασίες όπως σε μία αγοραπωλησία ακινήτου.
Παράδειγμα μιας ανακρίβειας μπορεί να αποτελεί: η εγγραφή «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε κτηματολογικό φύλλο ακινήτου ή άλλες ανακρίβειες όπως σφάλματα ποσοστών ή τετραγωνικών μέτρων ακινήτων. Ο δικηγόρος αναλαμβάνει την αίτηση και την κατάθεση της για την διόρθωση ανακριβών πρώτων εγγραφών ώστε να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των δικαιούχων. Προσοχή πρέπει να δωθεί στην προθεσμία τη αγωγής διόρθωσης η οποία εξαρτάται από τον χρόνο έναρξης της κτηματογράφησης κάθε περιοχής.

Τεχνικού περιεχομένου

Για να ξεκινήσει η ανακαίνιση πρέπει αρχικά να διευκρινιστούν οι αλλαγές που θέλει ο ιδιοκτήτης να γίνουν στο ακίνητο και να γίνει η μελέτη από τους ειδικούς. Στη συνέχεια, εκτιμάται το κόστος, και δημιουργείται ένα χρονικό διάγραμμα των εργασιών που πρόκειται να γίνουν.  Μετά από αυτά, η ανακαίνιση χωρίζεται σε 6 βασικά βήματα:

  1. Εκσκαφές, καθαιρέσεις και αφαίρεση όλων των υφισταμένων υλικών που δεν θα χρησιμοποιηθούν και που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν.
  2. Ηλεκτρομηχανικές Εργασίες. Αναβαθμίζονται παλιές εγκαταστάσεις και γίνονται καινούργιες.
  3. Υδραυλικές και αποχετευτικές εργασίες καθώς κι εργασίες που σχετιζονται με την θέρμανση.
  4. Τοποθέτηση δαπέδου και επιτοίχιων πλακιδίων.
  5. Τοποθέτηση ερμαρίων, ντουλαπιών κλπ.
  6. Βάψιμο και τοποθέτηση ταπετσαρίας.

Όλες οι ανακαινίσεις ολοκληρώνονται μετά τον τελικό έλεγχο της καλής λειτουργίας όλων των καινούργιων εγκαταστάσεων.

Η έκδοση ταυτότητας ενός ακινήτου απαιτείται σε διάφορες καταστάσεις και διαδικασίες. Σε περιπτώσεις που σχετίζονται κυρίως με την αγοραπωλησία του ακινήτου, την αξιολόγησή του (για ασφαλιστικούς ή φορολογικούς σκοπούς), την εκδίωξη υποθηκών και άλλες νομικές υποθέσεις (κυρίως κληρονομικής φύσης). Η διαδικασία που ακολουθείται για την έκδοση είναι η εξής:
Παραλαμβάνουμε τα σχέδια από το συμβολαιογράφο και την πολεοδομία και στη συνέχεια πραγματοποιούμε την αυτοψία της ιδιοκτησίας. Μετέπειτα, τακτοποιούμε τις αυθαιρεσίες, αν υπάρχουν, και προαιρετικά εκδίδουμε ΠΕΑ (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης). Τέλος ακολουθεί η έκδοση της Ταυτότητας.

Το ΠΕΑ (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) είναι ένα έγγραφο με δεκαετή ισχύ, που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου βοηθώντας τους ιδιοκτήτες να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την ενέργεια και την εξοικονόμησή της. Για την έκδοσή του, αρχικά, ο ενεργειακός επιθεωρητής ή ο μηχανικός επισκέπτεται το κτίριο και πραγματοποιεί την αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσής του, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τη μόνωση, τα κτιριακά υλικά, τα συστήματα θέρμανσης κα. Αργότερα, χρησιμοποιείται ειδικό λογισμικό και υπολογιστικοί τύποι για να υπολογιστεί η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου καταλήγοντας στην έκδοση του ΠΕΑ και την κατάταξή του στην αντίστοιχη κατηγορία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η έκδοσή του, όπως κατά την αγοραπωλησία ενός ακινήτου. Το πιστοποιητικό αυτό περιέχει βασικά χαρακτηριστικά του κτιρίου (διεύθυνση, μέγεθος, χρήση), την παρούσα ενεργειακή του απόδοση και κάποιες συστάσεις για την βελτίωσή της.

Η διαδικασία αφορά τη σύγκριση της υφιστάμενης κατάστασης του ακινήτου και των πολεοδομικών σχεδίων του. Ύστερα από τη σύγκριση αυτή, αν προκύψουν διαφορές, αυτό σημαίνει πως υπάρχουν παραβάσεις οι οποίες επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη με πρόστιμο. Το ύψος του αντιτίμου ποικίλει και καθορίζεται με βάση το είδος της παράβασης αλλά και το έτος κατασκευής του ακινήτου. Με την καταβολή του προστίμου η τακτοποίηση ολοκληρώνεται.

Η αλλαγή χρήσης ενός ακινήτου είναι η διαδικασία με την οποία το ακίνητο αλλάζει το νόμιμο σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται. Όταν δηλαδή ο ιδιοκτήτης του ακινήτου επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει για διαφορετικό σκοπό από αυτόν που καθορίζεται στην αρχική άδεια χρήσης του καλείται να την αλλάξει (π.χ. η μετατροπή ενός κατοικημένου κτιρίου σε επιχειρηματικό χώρο). Για την έκδοσή της χρειάζεται η συλλογή σχετικών πληροφοριών από τον πολιτικό μηχανικό για την χρήση του κτηρίου αλλά και για την επιβεβαίωση ότι συντρέχουν όλοι οι απαραίτητοι παράγοντες που επιτρέπουν την αλλαγή. 

Αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που καθιστούν την αλλαγή χρήσης αδύνατη. Οι περιορισμοί αυτοί, σχετίζονται κυρίως με τις υφιστάμενες ζώνες που καθορίζουν ποιες χρήσεις επιτρέπονται σε συγκεκριμένες περιοχές, την περιβαλλοντική προστασία των περιοχών,  και την διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής αξίας ορισμένων κτηρίων.

Η διαμερισμάτωση αποτελεί ένα είδος παράβασης. Κατά τη μέτρηση και αποτύπωση του ακινήτου από τον μηχανικό, διαπιστώνεται αν η συγκεκριμένη ιδιοκτησία έχει καταλάβει ή παραχωρήσει χώρο σε όμορο διαμέρισμα ή σε κοινόχρηστο χώρο. Για την διενέργεια συμβολαιογραφικής πράξης (αγοραπωλησία, δωρεά, μεταβίβαση κλπ.) απαιτείται και η μέτρηση της όμορης ιδιοκτησίας όπως και η έκδοση πιστοποιητικών πληρότητας των δύο ιδιοκτησίων με τις νέες διορθωμένες επιφάνειες. Η διαδικασία της τακτοποίησης ολοκληρώνεται με την καταβολή του προστίμου που θα προκύψει για τον εκάστοτε ιδιοκτήτη και με την έκδοση του πιστοποιητικού πληρότητας.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» δημιουργήθηκε λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης για να βελτιωθούν ενεργειακά οι κτηριακές μονάδες στην Ε.Ε.. Είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα επιχορήγησης με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών κατηγορίας χαμηλότερης ή ίσης της Γ κατά τουλάχιστον τρεις κατηγορίες. Οι κατοικίες αυτές, πρέπει να υφίστανται νόμιμα, χωρίς να έχουν κριθεί κατεδαφιστέες και να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

  1. Δελτίο Ταυτότητας ή Διαβατήριο.
  2. Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος.

iii. Το τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1).

  1. Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).
  2. Οικοδομική Άδεια του κτιρίου ή έγγραφο τακτοποίησης αυθαιρέτου.
  3. Κάτοψη ορόφου, Τοπογραφικό Διάγραμμα και μελέτη θερμομόνωσης εφόσον υπάρχουν.

vii. Έγγραφα Κτηματολογίου.

viii. Συμβόλαιο ακινήτου και μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο.

  1. Αντίγραφο Λογαριασμού ΔΕΗ ή άλλης εταιρείας ηλεκτροδότησης.

Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων ανακοινώνεται κάθε χρόνο απο το gov.gr και για το 2024 η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων έληξε στις 29 Μαρτίου.

Η ομάδα μας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες
χωρίς καμία δέσμευση.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας & εμείς θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας