Κεντρικά Γραφεία :
Τηλέφωνο :

5 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΑΝΕΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ

30/04/2024

Καθημερινά οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όλο τον πλανήτη, υπενθυμίζοντάς μας πως απαιτείται άμεση δράση. Καθώς παρατηρούμε τις αλλαγές στο περιβάλλον μας, (αύξηση των θερμοκρασιών, ακραίες καιρικές συνθήκες κλπ.) η ανάγκη για ολοκληρωμένες λύσεις γίνεται επιτακτική. Παρακάτω θα ανακαλύψετε μερικά από τα πιο καινοτόμα οικολογικά υλικά που μπορούν να  αποτελέσουν μία λύση και να κάνουν το σπίτι σας πιο πράσινο και βιώσιμο.

  1. ΜΠΑΜΠΟΥ
    Η χρήση του μπαμπού στην κατασκευή σπιτιού αποτελεί μια πρωτοποριακή και βιώσιμη προσέγγιση. Πέρα από το πολύ όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα που προσφέρει, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και έχει υψηλή αντοχή γι’ αυτό αποτελεί μια ιδανική επιλογή για δάπεδα, κολώνες και δοκούς. Επιπλέον, είναι ελαστικό και γι’ αυτό θεωρείται και αντισεισμικό υλικό. Τέλος, έχει ιδιότητες θερμομόνωσης και ρύθμισης της υγρασίας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς διατηρεί τον χώρο πιο δροσερό το καλοκαίρι και πιο θερμό τον χειμώνα.
  2. LOW-E GLASS FILMS
    Είναι λεπτά υλικά, σαν μεμβράνες, που εφαρμόζονται στις γυάλινες επιφάνειες με σκοπό να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση, μειώνοντας τη μεταφορά της θερμότητας. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που εφαρμόζονται: είτε κατά την κατασκευή των υαλοπινάκων, είτε στα ενδιάμεσα κενά μετά την κατασκευή και κατά την τοποθέτηση των υαλοπινάκων. Με αυτόν τον τρόπο αντανακλούν και εκπέμπουν ακτινοβολία, κυρίως στο υπέρυθρο φάσμα. Έτσι, μπορεί να διατηρείται η δροσερή θερμοκρασία στο εσωτερικό των κτιρίων το καλοκαίρι και η ζεστή θερμοκρασία τον χειμώνα δημιουργώντας μία άνετη εσωτερική ατμόσφαιρα.
  3. HEMPCRETE
    To hempcrete ή αλλιώς το σκυρόδεμα κάνναβης, είναι μία προσέγγιση στον τομέα της κατασκευής κι ενδείκνυται για τη δημιουργία τοίχων, δαπέδων, και άλλων δομικών στοιχείων σε κτίρια. Αποτελείται κυρίως από τρία κύρια συστατικά: ίνες κάνναβης, ασβέστη, και νερό διατηρώντας όλες τις ιδιότητες του παραδοσιακού σκυροδέματος με τα οικολογικά πλεονεκτήματα ενός φιλικού προς το περιβάλλον υλικού.Ως επιπλέον θετικό χαρακτηριστικό θεωρείται η μειωμένη εκπομπή του CO2 κατά την παραγωγή του και η καλή θερμική μεταφορά κατά την εφαρμογή του, παρέχοντας μία φυσική μόνωση στον χώρο.
  4. ΦΕΛΛΟΣ
    Ο φελλός που προέρχεται από το κέλυφος ή τον εξωτερικό πυρήνα των σιτηρών έχει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες κατασκευαστικές ιδιότητες. Είναι εξαιρετικά ελαφρύς, πράγμα που τον καθιστά ιδανικό για εφαρμογές όπου η μείωση του βάρους είναι σημαντική. Επίσης, ενώ ως υλικό είναι εύκαμπτος, παραμένει σταθερός σε σχέση με τις διαστάσεις του, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο σύμπτυξης ή διαστολής με την πάροδο του χρόνου. Χαρακτηρίζεται για την ανθεκτικότητά του στο νερό και στην φωτιά, και είναι υποαλλεργικό. Χρησιμοποιείται κυρίως για κατασκευές μόνωσης, ενώ αποτελεί και μία πολύ ενδιαφέρουσα αισθητική επιλογή.
  5. ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΑΤΣΑΛΙ
    Το ατσάλι είναι το υλικό που ανακυκλώνεται περισσότερο στον κόσμο και παρά τη διαδικασία της ανακύκλωσης μπορεί να διατηρεί τις ιδιότητές του. Πιο συγκεκριμένα, διατηρεί την ισχύ και την αντοχή του και καθίσταται ιδανικό για κατασκευές όπου η υψηλή αντοχή είναι το κύριο ζητούμενο. Παρότι είναι ανθεκτικό, παραμένει σχετικά ελαφρύ, εύκαμπτο και προσαρμόσιμο, καλύπτοντας τις ανάγκες οποιασδήποτε κατασκευής. Ακόμα, το ατσάλι ως υλικό παρέχει πυρασφάλεια, και λόγω της ανθεκτικότητάς του στις υψηλές θερμοκρασίες, επιτρέπει και την καλύτερη θερμοπερατότητα στα κτίρια όπου χρησιμοποιείται.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για σχετικά θέματα.

Σχετικά Άρθρα