Κεντρικά Γραφεία :
Τηλέφωνο :

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ (ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ) ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

16/04/2024

Κατά την αγορά ενός ακινήτου προκύπτουν κάποια διαδικαστικά έξοδα που επιβαρύνουν είτε τον αγοραστή είτε τον πωλητή, πέραν του κόστους κτήσης που έχει συμφωνηθεί να καταβληθεί για την αγορά του ακινήτου. Παρακάτω μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά.

Αρχικά, με την αγορά του ακινήτου προκύπτει η φορολογική επιβάρυνση του καινούργιου ιδιοκτήτη. Αν και με την ισχύ της κατάργησης του ΦΠΑ για τα πρώτα 3 χρόνια ο αγοραστής απαλλάσσεται από αυτό το κόστος για το πρώτο διάστημα, πρέπει να καταβάλλει το φόρο μεταβίβασης. Το τίμημα αυτό ανέρχεται στο 3% του κόστους του ακινήτου. Στην περίπτωση αγοράς της πρώτης κατοικίας ο νόμος προβλέπει, υπό κάποιες προϋποθέσεις, την απαλλαγή του αγοραστή κι από το συγκεκριμένο φόρο.

Επιπλέον, η αμοιβή του συμβολαιογράφου πρέπει να συνυπολογιστεί στα επιπρόσθετα έξοδα που θα κληθεί να επωμιστεί ο αγοραστής. Η αμοιβή αυτή προσδιορίζεται από το τίμημα που καταβλήθηκε για την αγορά του ακινήτου εφόσον αυτό ξεπερνά την αντικειμενική του αξία. Σε περίπτωση που το τίμημα είναι χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το ποσοστό προσδιορίζει η αντικειμενική αξία του και είναι συνήθως περίπου 1,2% του ποσού.

Ακόμα, πρέπει να γίνουν κάποια έξοδα για τη μεταγραφή του ακινήτου στο υποθηκοφυλακείο,  το τίμημα των οποίων ανέρχεται σε 0,475% πλέον κάποιων εξόδων επί της αντικειμενικής αξίας ή της τιμής που κατέβαλλε ο αγοραστής (ανάλογα ποιο είναι υψηλότερο). Μαζί με αυτά καταβάλλεται κι ένα ποσό που προορίζεται για το ταμείο νομικών και ανέρχεται στο 0,125% της αξίας του ακινήτου.

Επιπρόσθετα, η μεσιτική αμοιβή είναι ένα κόστος που επιβαρύνει και τις δύο πλευρές της αγοραπωλησίας. Το ποσοστό αυτό είναι συνήθως περί το 2-7% της τιμής της αγοράς του ακινήτου τόσο από τη μεριά του αγοραστή, όσο και από τη μεριά του ιδιοκτήτη. Κάποιες φορές τα μεσιτικά γραφεία τιμολογούν τις υπηρεσίες τους διαφορετικά και η αμοιβή τους μπορεί να προκύψει κατόπιν συνεννόησης με τα συμβαλλόμενα μέλη.

Τέλος, η αμοιβή του δικηγόρου από τις αρχές του 2014 δεν αποτελεί υποχρεωτικό έξοδο για κανέναν από τους συμβαλλόμενους, αλλά εκ των πραγμάτων η παρουσία του κατά την κατάρτιση του συμβολαίου είναι αναγκαία. Συγκεκριμένα, είναι επιλογή του αγοραστή αν θα συμβουλευτεί δικηγόρο για πολλά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της αγοραπωλησίας, όπως ο  έλεγχος των όρων του συμβολαίου, ο έλεγχος στο υποθηκοφυλακείο κ.α., και η αμοιβή του προσδιορίζεται ύστερα από τη μεταξύ τους συμφωνία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για σχετικά θέματα.

Σχετικά Άρθρα