Η κατασκευή αντισεισμικών κτιρίων απαιτεί την χρήση ειδικών υλικών και κατάλληλων τεχνικών ώστε να μειωθούν οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν από τους πιθανούς σεισμούς. Όσο εξελίσσονται τα παραδοσιακά υλικά σε καινοτόμα αλλά και η τεχνογνωσία των κατασκευαστών, τόσο διευρύνονται οι επιλογές και βελτιώνεται το τελικό αποτέλεσμα. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε μερικά από τα βασικότερα υλικά και τις τεχνικές που εφαρμόζονται για να γίνει ένα κτίριο αντισεισμικό.
Αρχικά, η σύσταση του κλασικού σκυροδέματος μπορεί να ενισχυθεί με την προσθήκη χάλυβα και ινών, δημιουργώντας ένα υλικό με αντοχή στην θλίψη αλλά και στον εφελκυσμό και τη διάτμηση. Η χρήση του ενισχυμένου σκυροδέματος διασφαλίζει την ανθεκτικότητα και την αντοχή του κτιρίου σε πιέσεις αλλά και στον χρόνο. Συνήθως χρησιμοποιείται σε μεγάλες κτιριακές δομές όπως γέφυρες, φράγματα και αεροδρόμια.
Άλλο ένα καινοτόμο κατασκευαστικό υλικό είναι οι Κατασκευαστικές Σύνθετες Ρητίνες (FRP – Fiber-Reinforced Polymers) που αποτελούν, όπως και προηγουμένως, ένα σύνθετο υλικό. Το αρχικά ινώδες υλικό ενισχύεται με πολυμερές υλικό με τους πιο συνήθεις τύπους FRP να περιλαμβάνουν ίνα υαλού και ίνα άνθρακα (GFRP και CFRP). Η χρήση του προσφέρει υψηλή αντοχή, ελαστικότητα και μειώνει το βάρος της κατασκευής καθώς το βάρος του είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα παραδοσιακά δομικά υλικά. Παρατηρείται κυρίως σε δοκούς, κολώνες και γέφυρες.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε και τις τεχνικές που έχουν εξελιχθεί και εφαρμόζονται πλέον βελτιστοποιώντας το αποτέλεσμα. Τα συστήματα βάσης απομόνωσης στην κατασκευή, για παράδειγμα, αναφέρονται σε τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τις δονήσεις και τις κραδασμικές δυνάμεις που μπορούν να προκαλέσουν φθορές στα κτίρια κατά τη διάρκεια σεισμών αλλά και άλλων καταστροφικών φαινομένων.
Τα βασικότερα συστήματα αποτελούνται από βάσεις απομόνωσης, κολώνες απομόνωσης, πιστοποιημένες βάσεις και συστήματα καλαθοκολλημένων σκυροδεμάτων (σε υπερδομές). Ο λόγος που χρησιμοποιούνται είναι για να επιτρέπουν στο κτίριο να κινείται ανεξάρτητα από το έδαφος κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, λόγω των ελαστικών υλικών που περιλαμβάνουν, και να απομονώνουν την κίνηση σε ορισμένα σημεία. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ακόμα και να αποφευχθεί η πτώση ενός πολυόροφου κτιρίου, που σε μεγάλη σεισμική δόνηση απαιτείται η υψηλή του ελαστικότητα.
Επιπλέον, τα ενεργά συστήματα απορρόφησης δονήσεων είναι προηγμένα τεχνολογικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη μείωση των κραδασμών σε κατασκευές κατά την διάρκεια σεισμικών δονήσεων. Αυτά τα συστήματα προσαρμόζουν την απόκριση των δονήσεων που προκαλούνται και την απορροφούν.
Developed by Cactus