Κεντρικά Γραφεία :
Τηλέφωνο :

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ: ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2023

30/04/2024

Η συνολική εικόνα του προηγούμενου έτους για τις τιμές των οικοδομικών υλικών φαίνεται να υποδεικνύει την γενικότερη ανοδική τους πορεία. Η αύξηση που παρατηρήθηκε είναι περίπου στο 5,7% με άλλα υλικά να βρίσκονται ελαφρώς σε μικρότερα ποσοστά και άλλα να σημειώνουν ακόμα και σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό αύξησης.

Στην πρώτη θέση φαίνεται να είναι, με μεγάλη διαφορά, το τούβλο. Συγκεκριμένα, η τιμή του τούβλου αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με τα επίπεδα τιμών του στο τέλος του 2022. Οι περσινές τιμές ήταν επίσης αυξημένες συγκριτικά με τις τιμές του 2021 οπότε φέτος μπορούμε να πούμε ότι σημείωσε δεύτερο συνεχόμενο σερί σημαντικής αύξησης.

Αξιοσημείωτη είναι και η πορεία των κουφωμάτων, κυρίως όσων προσφέρουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 11,2% στους υαλοπίνακες ασφαλείας και του 7% στα κουφώματα αλουμινίου. Παρά το γεγονός ότι τα προηγμένα ενεργειακά κουφώματα φαίνεται να γνώρισαν σημαντική αύξηση τιμών, τα ξύλινα κουφώματα παρουσίασαν κι αυτά κάποια ανατίμηση. Στην περίπτωση αυτή, η αύξηση της τιμής ήταν μικρότερη κι έφτασε μόλις το 5,2%, ποσοστό οριακά μικρότερο από τον γενικότερο μέσο όρο της ανατίμησης όλων των οικοδομικών υλικών.

Όσον αφορά τις σωληνώσεις, και σε αυτόν τον τομέα οι τιμές αυξήθηκαν. Τα προιόντα χαλκού αυξήθηκαν με τους σωλήνες να κοστολογούνται ανοδικά κατά 3,5% και τους αγωγούς κατά 7,2% σε σχέση με την τιμή που είχαν την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι. Η μεγαλύτερη διαφορά παρουσιάστηκε στους σωλήνες που ήταν πλαστικοί, συνθετικοί ή από ινοτσιμέντο, των οποίων η τιμή αυξήθηκε κατά 11,2%.

Η πορεία των τιμών των υλικών που αφορούν την επένδυση των επιφανειών ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μαρμαρόπλακες που έφτασαν το ποσοστό 7,2%, στη συνέχεια τα παρκέτα με 6,5% και τα πλακίδια δαπέδου και τοίχου με 5,9%. Τα υλικά για τους ελαιοχρωματισμούς, το ακρυλικό αλλά και το πλαστικό χρώμα νερού αυξήθηκαν σε μικρότερο βαθμό κατά 4,7%.

Τέλος, κάποια βασικά οικοδομικά υλικά αυξήθηκαν αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, η τιμή στο τσιμέντο και στο σκυρόδεμα αυξήθηκε κατά 6,3% και 6,1% αντίστοιχα. Το σίδηρο οπλισμού αυξήθηκε σε μικρότερο βαθμό, μόλις 3%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για σχετικά θέματα.

Σχετικά Άρθρα