Κεντρικά Γραφεία :
Τηλέφωνο :

ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ: Τα ιδανικά χρώματα για κάθε χώρο του σπιτιού σας

29/04/2024

Τα χρώματα συνδέονται συχνά με συγκεκριμένα συναισθήματα και επιρροές, αν και οι αντιλήψεις αυτές μπορεί να είναι κάπως υποκειμενικές και να διαφέρουν ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις. Παρόλα αυτά, τα χρώματα ενός χώρου είναι αποδεδειγμένο πως έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και την ψυχολογική κατάσταση του κάθε ανθρώπου που τα αντικρίζει στο περιβάλλον του. Παρακάτω θα δούμε τις αντιδράσεις και τις αισθήσεις που προκαλούνται από τα χρώματα που επιλέγουμε καθώς και τις ιδανικές χρωματικές επιλογές για κάθε χώρο του σπιτιού σας.

 

Λευκό: Είναι το χρώμα της αγνότητας, της καθαριότητας και της απλότητας. Ενδείκνυται για μικρούς χώρους και για χώρους που δεν φωτίζονται επαρκώς καθώς με το λευκό, το μπεζ ή το κρεμ ο χώρος θα δείξει πιο μεγάλος, πιο φωτεινός, και πιο ευχάριστος. Είναι από τα πιο ευκολοσυνδύαστα χρώματα καθώς ενέχει μέσα του όλα τα υπόλοιπα και άρα ταιριάζει και με όλα. Στα αρνητικά του είναι ότι λερώνεται εύκολα και πως αν δεν υπάρξουν στον χώρο συνδυαστικά κάποια πιο θερμά στοιχεία τότε μπορεί να κάνει το δωμάτιο να φαίνεται αυστηρό και αφιλόξενο.

 

Κόκκινο: Πρόκειται ενδεχομένως για το πιο έντονο χρώμα, και είναι συνυφασμένο με αισθήματα όπως το πάθος, την ενέργεια, την αγάπη, αλλά επίσης και με αρνητικά συναισθήματα όπως ο κίνδυνος ή η οργή. Όπως όλα τα «ζεστά» χρώματα έτσι και το κόκκινο θεωρείται ιδανικό για χώρους που συγκεντρώνονται πολλά άτομα, για δωμάτια δηλαδή όπου υπάρχει έντονη κυκλοφορία, όπως το καθιστικό, καθώς διεγείρει την ενέργεια και την διάθεση. Αντενδείκνυται για τον χώρο της κουζίνας καθώς μπορεί να αυξήσει περισσότερο την «κινητικότητα» λόγω του αισθήματος της οικειότητας που προκαλεί. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε μικρές επιφάνειες και διακοσμητικά μέσα στο χώρο για όσους το θεωρούν πολύ έντονο ώστε απλώς να δημιουργήσει μικρές εντάσεις κατά τόπους.

 

Κίτρινο: Θεωρείται το πιο χαρούμενο χρώμα και είναι ικανό να πυροδοτήσει όλα τα θετικά και αισιόδοξα συναισθήματα. Εκφράζει τη δημιουργία και την πνευματικότητα, και θεωρείται και το χρώμα της φιλίας. Το κίτρινο βοηθάει στην αναζήτηση έμπνευσης και για αυτό είναι ένα χρώμα που συχνά επιλέγεται σε επαγγελματικούς χώρους καθώς είναι ιδανικό για να «καθαρίζει» το μυαλό, να ανεβάζει την διάθεση και να βοηθάει τα άτομα να συγκεντρώνονται. Είναι και αυτό ένα θερμό χρώμα και άρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε μία κουζίνα ώστε να προκαλέσει διάθεση για συνομιλία την ώρα του γεύματος, και να διεγείρει την ενέργεια μέσα στον χώρο.

 

Μπλε: Θεωρείται ως το πιο αγαπητό χρώμα κι από άνδρες και από γυναίκες ενώ είναι και το χρώμα που εκφράζει τόσο την σοβαρότητα αλλά και την πολυτέλεια. Ο χώρος στον οποίο χρησιμοποιείται αποπνέει ηρεμία και γαλήνη αλλά θέλει προσοχή καθώς σε ορισμένες αποχρώσεις μπορεί να δημιουργεί ένα μελαγχολικό κλίμα στο δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να τολμήσετε να χρησιμοποιήσετε έπιπλα ή διακοσμητικά σε χρώματα που θα κάνουν αντίθεση και θα δώσουν την σπιρτάδα και την ζωντάνια που ενδεχομένως θα λείπει από τον χώρο. Ενδείκνυται η χρήση του σε χώρους εισόδου καθώς και σε υπνοδωμάτια λόγω της κατευναστικής του ιδιότητας.

 

Πράσινο:  Είναι το χρώμα της φύσης, συμβολίζει την ανανέωση, την ηρεμία, την αρμονία, και είναι το κατάλληλο χρώμα για χώρους χαλάρωσης. Όπως όλα τα «ψυχρά» χρώματα είναι ιδανικό για υπνοδωμάτια ή καθιστικά και σε δωμάτια που θα θέλατε να αποπνέουν την αίσθηση της γαλήνης και της ισορροπίας. Το πράσινο ως γήινο χρώμα εμπνέει και το αίσθημα της ασφάλειας ενώ ανάλογα με την απόχρωσή του μπορεί να δώσει μία τελείως διαφορετική αίσθηση στον χώρο. Θεωρείται ότι εκφράζει χαλάρωση και άνεση στις πιο ανοιχτές αποχρώσεις και κύρος και δυναμικότητα στις πιο σκούρες αποχρώσεις.

 

Μαύρο:  Πρόκειται για το πιο κομψό και επίσημο χρώμα. Αποτελεί μία ιδανική επιλογή για να δημιουργηθεί αντίθεση και ένταση στον χώρο, αν και καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλες επιφάνειες καθώς έχει την ιδιότητα να απορροφά το φως. Λόγω αυτής της ιδιότητάς του, αν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά, ενδεχομένως θα στερήσει από τον χώρο την αίσθηση της ευρυχωρίας. Μπορεί να εφαρμοσθεί σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού και να δημιουργήσει ένα πολύ ευρύ αποτέλεσμα από κλασικό έως πολύ μοντέρνο ανάλογα με τον τρόπο που θα το συνδυάσετε.

 

Το βασικότερο που έχετε να σκεφτείτε πριν επιλέξετε τους χρωματικούς συνδυασμούς του κάθε δωματίου είναι η χρήση για την οποία προορίζεται το κάθε δωμάτιο καθώς και η αίσθηση που θέλετε να σας προσφέρει. Να θυμάστε ότι πρόκειται για τον δικό σας προσωπικό χώρο και πρέπει να τον φτιάξετε όπως ακριβώς θέλετε εσείς και οι αγαπημένοι σας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για σχετικά θέματα.

Σχετικά Άρθρα