Τα πράσινα δώματα αποτελούν μια οικολογική προσέγγιση στη δόμηση ενός κτιρίου, που προσφέρει πολλά περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη. Από το 2012 ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός προήγαγε τον όρο του «φυτεμένου δώματος» παροτρύνοντας τη δημιουργία του σε νέες κατασκευές ή σε ήδη υφιστάμενα κτίρια, με κίνητρο τη δυνατότητα υπέρβασης ύψους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ν.Ο.Κ. επιτρέπεται η αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους του κτιρίου κατά 1 μέτρο αν η φύτευση καταλαμβάνει το 50% της στέγης και η κατασκευή χώρων κύριας χρήσης, με μέγιστη επιφάνεια τα 35 τ.μ., αν είναι φυτεμένο το 80% του δώματος (αναλογία χώρου οροφής 1 προς 5).
Παρά τα αναρίθμητα οφέλη της κατασκευής ενός τέτοιου χώρου, υπάρχουν κάποιοι «μύθοι» σχετικά με αυτό το θέμα.
Οι ειδικές εγκαταστάσεις που θα γίνουν στη στέγη πριν τη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου, θα προετοιμάσουν την επιφάνεια της οροφής και θα τη στεγανοποιήσουν πριν τη φύτευση, αποτρέποντας την εισχώρηση νερού. Αντίθετα με τους κοινούς ενδοιασμούς, ένα φυτεμένο δώμα όχι μόνο δεν προκαλεί υγρασία στο κτίριο, αλλά μπορεί να προστατέψει την οροφή από πιθανή διάβρωση από ακραία καιρικά φαινόμενα, συμβάλλοντας παράλληλα στην καλύτερη απορροή των όμβριων υδάτων. Κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, επιβραδύνεται η ροή του νερού, και μπορεί να συγκρατήσει έως και τα 3/4 της ποσότητας του νερού, σταθεροποιώντας τη στάθμη των υπόγειων υδάτων και μειώνοντας τον κίνδυνο πλημμύρας.
Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το είδος του πράσινου δώματος που θα δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα, αν επιλεχθεί ο τύπος του εκτατικού δώματος (πιο ελαφρύ και λιγότερο βαθύ από το εντατικό) τότε οι εγκαταστάσεις που απαιτούνται είναι απλούστερες και πιο οικονομικές και η συχνή συντήρηση δεν καθίσταται αναγκαία. Παράλληλα, μεσοπρόθεσμα, αποσβένει πλήρως το αρχικό κόστος της κατασκευή του, καθώς οι κάτοικοι του κτιρίου απολαμβάνουν οικονομικά οφέλη από τη θερμομόνωση που προκαλείται στο κτίριο και από την επέκταση της διάρκειας ζωής της οροφής λόγω της αποφυγής της διάβρωσής της (χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω επισκευές). Τέλος, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» μπορεί να επιχορηγήσει έως 75% των εργασιών μόνωσης της κατασκευής (δεν επιχορηγείται η φύτευση).
Οποιαδήποτε εργασία πραγματοποιηθεί πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τη στατική μελέτη που θα έχει εκδώσει ο αρμόδιος μηχανικός. Παρόλα αυτά, κομβικής σημασίας είναι το είδος της κατασκευής που θα επιλεχθεί, καθώς υπάρχουν αρκετά καινοτόμα αποστραγγιστικά υλικά και υποστρώματα για τη φύτευση, που έχουν ελάχιστο βάρος. Παράλληλα, η προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που δημιουργείται με την ύπαρξη ενός φυτεμένου δώματος σε ένα κτίριο, επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του.
Το ποσοστό φύτευσης δεν είναι συγκεκριμένο ή υποχρεωτικό. Μπορεί ο καθένας να επιλέξει τον χώρο που θα καταλαμβάνει το πράσινο και πώς θα χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο μέρος της ταράτσας. Άλλωστε, κάποια από τα οφέλη της υπερβάλλουσας δόμησης βάσει του Ν.Ο.Κ. απαιτούν την κάλυψη μόνο της μισής οροφής με φύτευση, αφήνοντας ελεύθερο το άλλο μισό για την κατασκευή πέργολας, μπάρμπεκιου, χώρου χαλάρωσης των κατοίκων και οτιδήποτε άλλου. Μόνο στην περίπτωση που κάποιος θέλει να επωφεληθεί με τη δημιουργία ενός χώρου κύριας χρήσης μέσω του «μπόνους δόμησης» που προσφέρει η φύτευση, τότε πρέπει ο κήπος να καλύπτει υποχρεωτικά το 80% της συνολικής έκτασης της οροφής, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.
Developed by Cactus