Στην εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις συμβαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) κάνει αισθητή την παρουσία της στον κατασκευαστικό κλάδο, μεταμορφώνοντάς τον με διάφορους τρόπους. Η χρήση της παρατηρείται, ότι συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της αποδοτικότητας, στην ασφάλεια και στις διαδικασίες που αφορούν τη λήψη αποφάσεων.
Αρχικά, στο προπαρασκευαστικό στάδιο του έργου, οι αλγόριθμοι AI μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν τα χρονοδιαγράμματα των έργων καθώς και να αποτυπώσουν ακριβείς εκτιμήσεις κόστους λόγω της δυνατότητάς τους να αναλύουν έναν αρκετά μεγάλο όγκο δεδομένων. Παράλληλα, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού του έργου, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τα εργαλεία Μοντέλο Δομικών Πληροφοριών (BIM). Η επεξεργασία όλων των πιθανών εναλλακτικών περιπτώσεων σχεδιασμού της κατασκευής από τους αλγόριθμους, δίνει το αποτέλεσμα της μέγιστης αξιοποίησης του χώρου και της δημιουργίας ενός κτιρίου ενεργειακά αποδοτικού και αισθητικά άρτιου.
Εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, υπάρχουν άλλα προγράμματα βασισμένα στην ίδια τεχνολογία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, προωθώντας τις διαδικασίες κατασκευής του έργου. Συγκεκριμένα, το αντικείμενό τους αφορά τον προγραμματισμό των εργασιών σύμφωνα με τα πρότυπα εργασίας και τις συνθήκες στον τόπο εργασίας, καθώς και την παρακολούθηση της πορείας του έργου. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόροι κατανέμονται καλύτερα και προβλέπονται πιθανές ελλείψεις υλικών, ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων και μείωση των αποβλήτων. Την ίδια στιγμή, η παραγωγικότητα της εργασίας μπορεί να αυξηθεί μέσω προγραμμάτων που φροντίζουν για την καλύτερη κατανομή του εργατικού δυναμικού και ταυτόχρονα παρακολουθούν την ροή της εργασίας, ώστε όλες οι εκκρεμότητες να διευθετούνται εντός του επιθυμητού χρονικού πλαισίου.
Τέλος, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις κατασκευές συμβάλλει στη διατήρηση της ποιότητας του έργου και στην παρακολούθηση της ασφάλειας του χώρου. Εξειδικευμένα συστήματα, αναλύοντας εικόνες από κατασκευαστικούς τόπους, μπορούν να εντοπίζουν αστοχίες μεταξύ του προγραμματισμένου και του πραγματικού κατασκευαστικού έργου, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση της προβλεπόμενης ποιότητας. Παράλληλα, ο χώρος του εργοταξίου μπορεί να φυλάσσεται όλο το εικοσιτετράωρο με την χρήση ειδικών drones ώστε να αποφεύγονται κλοπές ή φθορές υλικών και εξοπλισμών και να μειώνονται οι κίνδυνοι ατυχημάτων των εργαζομένων σε πραγματικό χρόνο.
Η χρήση των συστημάτων AΙ στον κατασκευαστικό κλάδο είναι ακόμα σε ένα πολύ πρώιμο και πειραματικό στάδιο. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή τους φαίνεται να εγγυάται σημαντικά οφέλη για τον χώρο, καλύπτοντας ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και διασφαλίζοντας τη μέγιστη αποδοτικότητα και ακρίβεια.
Developed by Cactus